College Zeewolde wil eind dit jaar azc heropenen en 365 migranten verplaatsen

Zeewolde, donderdag 8 september 2022

Bron: Omroep Flevoland

Het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde hoopt dat het voormalige asielzoekerscentrum (azc) aan de Bosruiterweg 16 eind dit jaar heropend kan worden. Het college geeft aan op korte termijn de nodige vergunningen te willen verlenen, zo staat in een collegevoorstel te lezen.

Om het azc te heropenen moeten wel honderden arbeidsmigranten verhuizen naar het naastgelegen terrein. Het college wil een tijdelijke vergunning geven voor nieuwe huisvesting voor 365 arbeidsmigranten aan de Bosruiterweg 14. 176 arbeidsmigranten blijven voorlopig op het zelfde complex wonen als waar het azc moet komen, maar worden wel afgescheiden van toekomstige asielzoekers.

Het college benadrukt dat voordat het azc opnieuw open gaat, nog wel een nieuwe bestuursovereenkomst met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet worden gesloten. In het asielzoekerscentrum zouden maximaal zeshonderd asielzoekers moeten komen. Het COA diende hiervoor eerder deze zomer een verzoek in bij de gemeente Zeewolde. Het azc zou vooralsnog tijdelijk in Zeewolde geopend kunnen worden, zegt het college. Permanente opening na 2025 wordt nog verder onderzocht.

Vorige maand vroegen diverse fracties nog naar de stand van zaken rondom de mogelijke heropening van het azc in Zeewolde.

Toekomst voor arbeidsmigranten aan de Bosruiterweg
Voor de periode na 2025 is het de bedoeling dat het complex aan de Bosruiterweg (op nummer 14) duizend arbeidsmigranten gaat huisvesten. Het gaat dan om migranten die over het algemeen korter dan één jaar in Zeewolde blijven. De vorm van huisvesting zou op deze locatie compact moeten blijven om permanente bewoning tegen te gaan. De gemeente spreekt van een hotel-achtige setting.

De gemeente is verder op zoek naar locaties voor arbeidsmigranten die langer dan één jaar in Zeewolde blijven en die willen integreren in de samenleving. Het college wil dat deze groep migranten dichter bij het dorp komt wonen. Aan de Bosruiterweg 14 wonen nu al zo’n tweehonderd mensen die tot deze zogenoemde long-stay-groep behoren. Deze zouden dus in de toekomst moeten verhuizen.

Een mogelijke locatie voor hen is een plek aan de Gelderseweg tussen bedrijventerreinen Vestingveld en Trekkersveld. De locatie is in handen van het Rijksvastgoedbedrijf en was in 2020 al in beeld voor een mogelijke opvang van 500 arbeidsmigranten. Destijds kwam een onderzoek naar deze locatie niet van de grond, schrijft het college.

Lees hier meer over het dossier AZC Zeewolde via Omroep Flevoland

Share on linkedin
Linkedin
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Voel je vrij om deze informatie te delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *