Groningen heeft ruimte en stroom genoeg voor datacenters

In Zeewolde zijn ze niet wild enthousiast over de komst van een datacenter van Meta, dat een van de grootsten van Europa moet worden. Mocht dat onverhoopt niet doorgaan, dan is het moederbedrijf van Facebook welkom in Groningen. Net als andere techreuzen die er een datacenter kwijt willen.

Bron: RTL Nieuws, 17 januari 2022 15:36

“Ze staan er al en ze zijn welkom”, zegt Cas König, ceo van Groningen Seaports. Groningen Seaports voerde al oriënterende gesprekken met de zogeheten big five: de vijf grootste techbedrijven waar Facebook (Meta), Google, Amazon, Apple en Microsoft toe worden gerekend.

Meer plek voor techbedrijven
De provincie Groningen is om meerdere redenen interessant voor datacenters, zegt König. Dat bedrijf verkocht een aantal jaar geleden grond aan Google, waar nu een datacenter staat. En er is nog meer plek voor andere techbedrijven, bevestigt König, nadat het FD het Groninger enthousiasme op pende.

Naast het havenbedrijf stelt ook de noordelijke ontwikkelingsmaatschappij (NOM) dat Groningen interessant is voor de eigenaren van datacenters, schrijft het FD.

Dat Google er al zit, toont volgens hem aan dat het een goede locatie is voor datacenters. “We hebben hier de ruimte, we hebben de energie en de datakabels liggen er”, zegt König.

Dicht op de bron
Er staat 8000 megawatt opgesteld vermogen, stelt hij verder. “Nederland gebruikt 16.000 megawatt in een pieksituatie. Wat datacenters willen is zo dicht mogelijk bij de bron zitten, om de kans dat ze zonder te zitten te verkleinen.”

“En er komen hier allerlei datakabels aan. Vanuit Hamburg, Denemarken, twee naar Amsterdam, Londen en de VS. Die aan- en afvoer is belangrijk en dat ligt hier allemaal al.”

Nederland verdient overigens goed geld aan de datacenters die al in ons land staan, lijkt uit een bij het artikel geplaatste video.

In Zeewolde zorgt de mogelijke komst van een mega-datacenter van Meta, het moederbedrijf van Facebook, voor ophef. Lokale ondernemers, bewoners en politici: er zijn nogal wat tegenstanders. Zij maken zich onder meer zorgen over de hoeveelheid energie en water die het datacenter verbruikt en wat er met de restwarmte gebeurt. En dan zijn er nog zorgen over het de impact op het landschap.

Bovendien zijn tegenstanders kritisch over de economische meerwaarde. Toch stemde de gemeenteraad van Zeewolde voor de komst van het datacenter.

König snapt de maatschappelijke weerstand in Zeewolde deels, zegt hij. Zo kan er van verdozing in het Groningse landschap amper sprake zijn. “Je zit hier op een industrieterrein. Hier valt een datacenter niet op en wordt het landschap er niet anders van.”

‘Geen verdozing in Groningen’
De discussie over groene stroom begrijpt hij wel. Die is ook goed, zegt hij. “Warmte en groene stroom is de manier om het proces te vergroenen voor die bedrijven.” Hij pleit daarom ook voor meer groene stroom.

De komst van zonneparken en windparken in Groningen is positief voor de datacenters, maar andersom profiteren de energieleveranciers er ook van. “Omdat dit soort bedrijven langdurig afspraken wil maken met groene stroomleveranciers.” Zo zou Google op termijn specifieke afspraken willen maken dat zij in ieder geval een deel van hun stroom rechtstreeks van zo’n windpark afnemen.

Met alle argumenten die hij noemt, vindt König het niet raar dat Groningen er goed op staat bij de branche. Toch raakt op langere termijn ook de Eemshaven vol. Vandaar dat hebben de gemeentes en de provincie Groningen grond hebben aangewezen voor een mogelijke uitbreiding.

Uitbreiding Eemshaven
“Maar zij gaan eerst met bewoners in gesprek over waar hun wensen liggen. Zo lang dat niet gebeurt, kunnen we daar niets mee. Dat is ook de goede volgorde.”

Het enthousiasme van Groningen Seaports wordt niet door iedereen gedeeld. Zo zijn nog niet alle politici overtuigd. Andere activiteiten, zoals een fabriek, zouden misschien wel veel meer op kunnen leveren. Daar kijkt provincie dus kritisch naar, citeert het FD CDA-statenlid Jesper Bergsma.

Bekijk hier het hele artikel op RTL Nieuws

Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Voel je vrij om deze informatie te delen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.