De stiekemerds

Uit de streek waar ik vandaan kom, noemen ze mensen die voortdurend belangrijke zaken proberen geheim te houden , stiekemerds .

In Zeewolde treffen we steeds vaker situaties aan waarbij belangrijke  beslissingen en ontwikkelingen voor zowel boeren , burgers en bedrijven geheim worden gehouden.

In Zeewolde heet dat transparant besturen.

Het is een flinke lijst.

  • XXL arbeidsmigranten hotel
  • XXL asielzoekerscentrum
  • XXL crematorium
  • XXL datacentrum.

Er is nog een belangrijk gebied waar het er niet transparant aan toe gaat en dat is het grondbedrijf van de gemeente Zeewolde.

Dat grondbedrijf is verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling van Zeewolde , koopt grond aan , maakt het bouw-en woonrijp en verkoopt het aan bouwbedrijven projectontwikkelaars en als kavels aan particulieren.

Het  grondbedrijf opereert volledig buiten het gezichtsveld van de gemeenteraad en wenst ook niet gecontroleerd te worden , bijvoorbeeld door de Rekenkamer

Het grondbedrijf is ook belast met aanbestedingen om die gebiedsontwikkelingen mogelijk te maken .

De gemeente Zeewolde, het college van B&W en de gemeenteraad, hebben daarvoor een aanbestedingsbeleid opgesteld waarin de spelregels zijn vastgelegd.

Dat aanbestedingsbeleid wordt door het grondbedrijf met voeten getreden , ook de (aanbestedings)wet wordt  aan de laars gelapt.

Normale concurrentie wordt hierdoor bewust verhinderd en er is snel sprake  van vriendjespolitiek en belangenverstrengeling .

Met als gevolg , dat niet alleen burgers en bedrijven ten onrechte veel te hoge prijzen betalen voor bouwgrond en woningen , maar lokale ondernemers hun poorten sluiten of naar elders vertrekken.

ik zeg  gemeente Zeewolde : Koop zelf lokaal !

De groei van Zeewolde levert voor lokale bedrijven  geen werk en dus geen banen op. Maar zorgt wel veel meer CO2 uitstoot. 

95% van de bestedingen komt buiten de gemeente en zelfs buiten de regio terecht.

Goedkoper is het er ook niet op geworden.

Uit recent onderzoek naar de prijzen in Zeewolde is gebleken dat de grondprijs van een woning vanaf 2016 ten onrechte met 70 % is gestegen.

Die verhoging  wordt bewust veroorzaakt door een foutieve rekenmodule , maar  is steeds buiten het gezichtsveld van de gemeenteraad gehouden.

Kopers betalen bij een koopsom van € 300.000,- daardoor  € 24.000,- te veel voor hun grond/woning.

Aannemers en projectontwikkelaars krijgen vaak de schuld , maar nu blijkt het grondbedrijf zelf de stiekemerd te zijn.

Tijd voor de Rekenkamer , die werd eerder buiten de deur gehouden.

Sipke Veenstra

wordt vervolgd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Voel je vrij om deze informatie te delen

2 reacties op “De stiekemerds

  1. Je roept van alles maar komt vervolgens met geen enkel steekhoudend bewijs. Dat is niet echt netjes. Ook wordt niet vermeld of je zelf wellicht belangen hebt bij verkrijgen van opdrachten omdat je misschien in de bouw / aannemerij / projectontwikkeling actief bent. Al met al een tendentieus bericht zonder enige bodem.

    1. Nou….. de eerste 4 genoemde XXL projecten kloppen wel en hierover is naar de burgers niet gecommuniceerd.
      Er staat onder het artikel dat het nog vervolgd wordt, ff afwachten dus voordat je zelf roeptoeterd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *