Ingezonden: Het raadselachtig Stilzwijgen

Ingezonden stuk: Het raadselachtig Stilzwijgen

De dorps tam-tam weet meer van “voorvallen” op de terreinen aan de Bosruiterweg (Polenhotelwoningen en Horsterwold), maar je leest er nooit iets over in de Politieberichten van de krant. Vrees voor de image van de gemeente ? Maakt het Gezag eerst een afweging van wat wel en niet de bevolking mag weten ?

Een recent door de Politie vrijgegeven lijst van “incidenten” geeft een geheel beeld van de zgn. rustoase van pais en vree aan de Bosruiterweg. Tussen 28-10-18 tot 9-09-19 waren er “incidenten” als: vervaardigen van hard drugs (Horsterwold en Pluvierenweg); gevonden drugs; talloze ruzies/twisten; diefstal,vermissing van goederen, een lijk, doodslag/moord, zware mishandeling, politie en andere diensten kwamen meermalen in actie enz.

Volgens de Politie waren het “kleine onbelangrijke zaken die overal voorkomen”. Ook van gemeentewege werd op de lijst nogal laconiek gereageerd: “Het is niet anders dan in een gewone wijk.” Het understatement van onze Burgervader dat de situatie bij het Polenhotel niet onveiliger is dan in andere wijk, is misplaatst.

De Gemeente vindt dat de publicisten van de lijst de gemeente willen schofferen. Met een “Het bericht is een storm in een glas water”, werd de ernst van deels strafbare feiten gebagatelliseerd. Wèl mogen de inwoners lezen wat er in hùn gewone wijk gebeurde: brooddronkenvechtpartijen,verkeersovertredingen, winkeldiefstal, brandjes, hennepkweek enz.
In de “bijzondere wijk” aan de Bosruiterweg – zo’n 1200 inwoners (een dorp) – gebeurde niets, althans werd nooit bekendgemaakt. Voeg daarbij dat Zeewolde wat betreft inbraken in het hoogseizoen, landelijk gezien, met 193% van alle gemeenten het hoogst scoort, dan kun je moeilijk spreken van een veilig dorp.

Dat zal wel veranderen. De coalitie van Leefbaar Zeewolde, VVD, CU en CDA wil namelijk leegstaande bedrijfspanden geschikt maken – faciliteren – voor permanente (!) bewoning door arbeidsmigranten en andere doelgroepen. Doel: integratie èn meer geld van het Rijk. Gevolgen: soortgelijke “incidenten” als aan de Bosruiterweg, waardedaling van andere panden w.o.bedrijfswoningen, aanzuigende werking vanuit de regio, geen controle, overlast (bijv.parkeren), onveiligheid enz.

Dit faciliteringsbeleid staat in de kleine lettertjes van de Realisatieagenda van Burgemeester en Wethouders, valt nauwelijks op, dus voor velen: onbekend. Het gebeurt waar u bij staat. Dat het huisvestingsprobleem moet worden opgelost, is evident. Dat kan alleen in samenwerking met omliggende gemeenten. Zeewolde lanceert het als een “verbouwingsklus”. De coalitie beloofde “Een Schone Toekomst”: “Wij (!) willen de dialoog met de samenleving en de zeggenschap van burgers vergroten.

Hoe ?
Al even raadselachtig als het stilzwijgen van genoemde publieke feiten.

Ed de Voogd

Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Voel je vrij om deze informatie te delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *